« Back to all speakers

Zsófia Anna Utry

Mi a coachee nézőpontjának a jelentősége a technikai eklekticizmus korában? Egy pluralisztikus megközelítése a coaching elméletének, gyakorlatának és kutatásának

In Hungarian only

Session on Friday, Jul 8th, 13:50
» Where on timetable

Bio

Zsófia Anna Utry az Egyesült Királyságban végezte a pszichológiai és coaching pszichológiai tanulmányait. Érdeklődése fókuszában a posztmodern coaching és kutatásmódszertani irányzatok állnak. Tavaly megjelent közös cikkében Stephen Palmerrel, John McLeoddal és Mick Cooperrel feszegetik a coachee központúság határait és egy pluralisztikus megközelítést ajánlanak a coachinghoz, ami harmonizálni törekszik a jelenkori ember valós igényeivel.

A Magyar Coaching Pszichológia Egyesület Kutatási Akciócsoportjának koordinátoraként egy kollaboratív, több szempontnak helyet adó tudományos elemzési módszert fejleszt a csoport tagjaival.

Session

A folyamatosan változó komplexitás és kiszámíthatatlanság korában fontos felismerni, hogy több, különböző, de egyenrangú nézőpont egyszerre létezhet egymás mellett. Ezért a coaching pluralisztikus megközelítése szerint több lehetséges helyes út létezik a coaching gyakorlásában is. Emellett a coacheeknak különbőző dolgokra lehet szüksége különböző időszakokban. Ahoz, hogy megtudjuk, hogy egy adott coachee esetében mikor és melyik megközelítés a legjobb a céljai elérése szempontjából, fontos vele beszélnünk erről.

A pluralisztikus keretrendszere a coachingnak arra bátorítja a coachot és coacheet, hogy rendszeresen kommunikáljanak a coaching folyamat meta aspektusairól is, hogy a folyamat ne a coach feltételezései alapján alakuljon, hanem aktív dialógusok mentén a coach és coachee között. Ezáltal a coachee nem csak a tartalmat adja a coachinghoz, hanem ko-kreálója a folyamat rendszerének is.

Így nemcsak egy személyre szabott és transzparens folyamat valósulhat meg, ami növeli a pozitív eredmények valószínűségét, de a coachee kollaboratív kapacitása is növekedhet a metacoaching kommunikációk által. Mindez hozzájárul a coachee autonómia- és valahova tartozás érzésének együttes erősödéséhez, amik a korunk lényeges kihívásai.

Az előadás kitér a szisztematikus esettanulmányi módszerek team alapú elemzési lehetőségeire is a coaching hatékonyság kutatásában.

Shopping Cart

Your shopping cart is empty
Visit the shop

   EMCCouncil on Twitter EMCCouncil on Facebook EMCCouncil on Linkedin